A boutique in an 18th century Parisian building inspired by the Japanese word ‘en’

This project is the interior design of a boutique for a new Japanese cosmetic brand. An old 18th century building in the center of Paris was chosen as the first shop. The brand sells around 100 types of cosmetic essence products and each customer can create an original product by mixing products. The name of the brand “en” literally means “beauty” in Japanese.

The Japanese phoneme “en” means not only “beauty” but also “circle” and “connection”. The design concept by ARCHIEE is inspired by these three meanings of “en“.

As the existing venue has a long history and a quality of space, most of existing structural elements were preserved. But new partitions were created to meet the requirements of functions. All of the partitions are composed in circle forms to create soft rounded internal spaces, which are suitable for private uses as counseling, treatment, massage and essence blending. The internal surfaces of the circle spaces are finished in white to express a pure space.

The space cut off by the circle partitions connects all the required functions. This remaining space between the existing walls and the integrated circle partitions creates a geometrically curious form and an original circulation with an aesthetical experience. The customers cannot get into each service rooms directly, but must walk along a winding path toward the destination. This method that lets the visitors walk along and enhance their expectations is a typical Japanese way of hospitality, as in the traditional tea culture.

The external surfaces of the circle partitions are finished in polished brass to bring a distorted and warm reflection. The beautiful expanded space creates for the visitor the feeling of stepping into an elegant and extraordinary world.

The existing spaces were divided into 4 main rooms: 2 rooms with stone vaulted spaces in the basement and 2 rooms finished with white plaster on the ground floor. A different scale of circles is composed for each room to create a functional plan. Room 1: the entrance and the boutique; Room 2: the counseling and the treatment space; Room 3: the hall and the massage space; Room 4: the product gallery and the blending counter. By passing through each step, the customer gets deeply into the world of “en” beauty.

What stands out with this brand is their desire to exhibit all of their products. This reminds of the excitement of a wine cellar. The display of products is inspired by the method of storage in French wineries. Each bottle is displayed separately with special lighting. The boxes for storage, which were made with Japanese paulownia wood, are also stacked and displayed to create a cellar atmosphere.

Design and info © ARCHIEE

Images © David Foessel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.