A Chilean house featuring a wooden structure that generates climatic control

The Parrón House consists of a 200 square meter one story single-family home, located in the city of Santiago de Chile, in the commune of Colina. The area is generally rural, characterized by low density and large plots of land. The 5.000 square meters plot is part of a condominium with large arborized avenues and high standard homes.

The building by Croxatto y Opazo Arquitectos has been planned as a rectangular concrete extrusion arranged from east to west, placed closer to the southern edge of the plot, giving a larger extension of land to the garden on the north side. To the south, the service areas can be found, such as driveways, parking spaces, kitchens, a laundry room and lavatories.

The house interiors are disposed and arranged in a way that allows the bedrooms, a living room, a dining room and a study to be opened to the great yard through large windows. This makes the inside-outside connection of all rooms possible.

The big thermal oscillation between winter and summer, with high temperatures in the summer and at the same time, sub-zero temperatures in the winter leaded the architects to propose a solution that can regulate these variations, delivering comfort to the house throughout the year. This is how the Parrón appeared, as an element attached to the concrete volume, extending along the entire northern façade, generating a solar filter and thermal/climatic control. The Parrón is a wooden structure, a basic system in its conception, built from simple elements such as recycled oak, that serves as support for the growth of climbing species of deciduous nature, which depending on the time, vary their density and foliage acting as a filter. This allows and restricts the entry of sunlight.

Under the Parrón there is a main terrace in front of the living-dining room and two smaller terraces in front of the bedrooms. These are consolidated as intermediate spaces or interior-exterior transition spaces. Between the terraces, small incisions are made to the volume. These give rise to small patios that incorporate natural lighting to the enclosures that face them, with the aim of fusing the project to the ground.

 

 

 

 

 

Design, info and images Croxatto y Opazo Arquitectos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.