A clothes boutique turned into a restaurant in Tehran’s Grand Bazaar

This building is located in an impassable alley in Tehran’s Grand Bazaar. In order to reach the building, one must go through various bazaar pathways with numerous treasures of brickwork and ornamentations. The process of renovation by Hamid Reza Gozariyan took place on two planes: creating an interior space with a limited budget + the connection between the interior and exterior and the reformation and renovation of the building’s surroundings.

Previously a clothes boutique, the building has now been turned into a restaurant. The main group of customers includes bazaar tradesmen, businessmen or daily passers-by. Considering the fact that the Grand Bazaar used to have different dimensions in the past, the creation of spaces which could be used as meeting points or gathering spaces where social interaction or business talk is easier to have could play a significant role in the augmentation of the Bazaar’s social dimension.

The project is a two-floor building. Renovating the building into a restaurant, the basement is used as kitchen while the main dining hall is located on the first floor. This one includes two different parts with different heights. The entrance’s height is about three meters; due to a break in the main construction of the building, the height then rises to four meters. The architects have developed a basic module according to the current construction and structure of the building as found in the plans so that when a visitor enters the building she/he not only experiences the coherence and dynamics of the space, but also perceives and experiences the local micro-spaces within the general macro-space.

Each micro-space created within the restaurant’s continuous space benefits from a range of privacy possibilities. Depending on their needs – social interactions, business talks and etc. – the customers can choose a space with an appropriate privacy. The budget limit was a major challenge for the process of renovation, thus the architects have tried to make use of economic materials to reduce the expenses as much as possible. As a result, the furniture and lighting appliances were designed and built in their studio-workshop.

The surroundings of the building in an impassable alley were chaotic and disordered, a place for intruders and hooligans to gather. In order to reduce the visual pollution of the surroundings, a very simple façade was designed, that extends to one of the main lines adjacent to the building. Moreover, the wall which was across the building was suffering from visual chaos. This was solved by painting a mural picture on it, which not only resolved the exterior chaos issue, but also gave the customers a nice view from the inside.

Across the street from the restaurant there was a street salesman who gathered intruders around and was a problem to the neighbors. By finding a job in the restaurant for the salesman, not only was he employed, but the intruders were also prevented from stopping by in the street and adding to the chaos.

 

 

 

 

Design and info © Hamid Reza Gozariyan

Images © Parham Taghioff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.