A compact footprint cabin that adapts to its landscape preserving it and its vegetation

This small cabin by Sanden+Hodnekvam Architects is located in Rones, 150km north of Trondheim in Norway. The site is steep and rough with a view of the fjord. The cabin has a compact footprint which adapts to the landscape and preserves the site and its vegetation.

The main floor is a concrete construction with three different levels adapting to the terrain. The concrete base and the big wooden windows in the front support the second floor, a triangularly shaped volume of cross-laminated timber wrapped in black roofing felt.

The interior is characterized by the raw concrete walls, the polished concrete floor, the wooden windows and the 2nd store all made in pine.

The furnishing is made out of birch plywood. Gutter and other outdoor details are made in untreated copper and will darken with time. The cabin has a sheltering atmosphere with its protective back wall in concrete and its open glass facade facing the fjord.

Design, info and images © Sanden+Hodnekvam Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.