A dance school like a monumental minimalist sculpture

Implanted in the district of lower Joinville on the avenue of General Gallieni, the municipal school of dance in Joinville-le-Pont designed by Lankry Architectes is a response to the cultural approach of the town. The dance school is implanted in a heterogeneous streetscape, ranging from more or less recent apartment blocks and well preserved pavilions. Set back from the boundary of the land plot, the project breaks the street frontage built along the avenue to extend the public space and to reach a courtyard. This justifies the access to the amenities, marking a break in the continuous chain of shops at ground floor. The narrow and deep site is wedged between a 4-storey apartment building in the east and a small supermarket in the west. This geometry influences the insertion of a simple volume, necessarily detached, the aim of which was to free as much space as possible to accommodate large and generous dance studios.

The structure consists of lateral concrete walls placed on the parcel boundaries which carry wide open floor plates, naturally lit and with an uninterrupted view over the horizon. By strictly dividing the program between circulation on the avenue side, and the functional spaces and the garden areas on the interior, the school on the one hand optimises the flow and circulation and on the other hand the solar orientations. Therefore, dance studios benefit from an optimal natural lighting from the north while the vertical circulations overlooking the avenue Gallieni, receive southern light that projects long shadows. Minimalist interiors and raw materials such as varnished concrete, metal, contrasts with the precision of the outer shell of the building. Consisting of a perforated metal veil forming a regular diamond pattern, the envelope is designed as delicate lace, a goldsmith’s work; it functions as a filter, rather like a moucharabieh that filters light without altering views.

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Lankry Architectes

Images © Julien Lanoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *