A dental clinic that integrates a unique gamification concept inspired from a children’s book

Oradea (Romania) is the place of the latest branch of Dr. Leahu dental clinic. Here, on the ground floor of an apartment block in a residential complex, the Studio3plus team started from a free, unfinished, “gray” space, which allowed for a greater freedom for interior design. The additional advantage of this free ground floor was the two available accesses: a main one, from the boulevard, and a second one, from the residential complex’s parking lot. The design difficulties concerned the existing planimetry and structure. Developed more in depth, the available surface has relatively restricted contacts with the front and rear facades.

With no equal intersections, the structural grid is made of reinforced concrete columns and beams with no constant area in section. Thus, the spatial irregularities became stimulating elements throughout this project, in tension with the functional program necessities.

The elongated central hall distributes the internal circulation to the cabinets, becoming a true space of representation. In the main entrance area, it widens and makes room for the reception, and at the opposite end it is segmented to separate the adult area from the one dedicated to children.

The dental surgery area develops to the left of the reception through three cabinets, linked to a common hall to which a relaxation room is associated. On the right side of the reception there are two common adult cabinets, the end of the corridor distributing the circulation to an administrative office, a radiology room and a sterilization area, before allowing access to the very colorful children’s waiting vestibule.

A hallway provides here the entrance to three other cabinets especially designed for children. Here, one can notice a playful character through the free expression and vitality instead of the expected unity, and through the visual collage between furniture elements and architectural surfaces decorated with drawings.

This clinic is the first Dr. Leahu clinic to integrate a unique gamification concept, inspired from a children’s book, whose main character, Dinţica, is present all around the interior design.

The elongated entrance hall, as the most important space of the clinic, made necessary a special design for furniture elements, adapted to the structural constraints and architecturally harmonized with the dynamic zigzag ceiling, configured in this way to conceal and integrate the existing pillars and beams of the building on one hand, and on the other, to generate protective niches for patients’ seatings.

Using colors for unification and spatial continuity appears to be an essential design gesture. It is noted here the intense concern for the spatial-architectural qualities of the finishes: the turning of colors in all three dimensions “visually” cuts the spaces and articulates them at the same time in a harmonious whole. This way of working with plans and colors refers to the aesthetic principles of one of the prominent masters of Bauhaus, Josef Albers, who explored the paradoxical qualities of the painting in relation with the three-dimensional space, also discovering the overlaps between the visual aspects and the psychological effects of colors.

The white light LED lamps reinforce the interior design concept, emphasizing most of the edges and plan breaks, sometimes becoming sculptural points of interest. The aesthetic experience involves a game with perception and space. Surfaces, medical devices and furniture elements seem to float, detached by light, graphic interventions and chromatic effects.

With this project, Studio3plus proves that inspired ideas can alleviate the patients’ sensation of fear, creating instead a calm, playful and protective atmosphere.

Design and info © Studio3plus

Images © Radu Malasincu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.