A family house located on the border of two opposing environments

The Hlubocepy family house in Brno, Czech Republic is located on the border of two different worlds: the urban and the natural. From the north-western side of the site is a wedge of bio-corridor stretching along the Dalejský Brook. The corridor is enhanced by the distinctive exposure of the Hlubočepské Rocks.

Urban space surrounds the site on the south and east sides. It is a chaotic and random development, often adversely affecting the value of the projected terrain. The form and spatial layout of the house are a direct response to this context.

The proposed house design by RO_AR Szymon Rozwalka architects seeks to extend the natural context into the interior of the site and into the interiors. On the other hand, the house is then separated from the urban world, for which it becomes an abstract body that, through its form and scale corresponds to the surrounding rocks in the background.

At the same time, the form of the building addresses the need for proper illumination of the rooms by natural light, the question of the problem of the narrow entrance and the problematic location of the neighbouring building on the southern boundary of the site.

‘In the first steps, we designed a building that was created by the method of land deformation. The terrain was to transition smoothly from the north-west side into an artificial hill into which the house was to be placed. From the southeast side, the hill was to be undercut, which would allow the creation of an entrance patio under the building, created in that part by a different rectangular geometry.’ – RO_AR Szymon Rozwalka architects

‘Due to the need to limit the budget, it was necessary to significantly reduce the previously proposed building. It was decided on the risky method of directly cutting away unnecessary elements, which had to significantly affect the final result. Such a deliberately primitive and direct cut-off has in places resulted in surprisingly good effects, in other places the effect was worse. The changes involved almost exclusively the organic, rear part of the building and had little effect on the interior spaces that, which, according to the original concept, were created by the clash between two geometries: organic and rectangular.’ – RO_AR Szymon Rozwalka architects

Design and info © RO_AR Szymon Rozwalka architects

Images © Viola Hertelová

More from Teodora Zapartan
Inspirationist Exclusive: Interview with Alex Siljanovski – CEO of BaseStone
As we are always on the lookout for what’s new and innovative,...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.