A fluid and permeable housing concept without the loss of privacy

The Fraião House, located in Braga, Portugal, is a project set up on two floors in a “V” shape, that was conceived to take advantage of the privileged views over the city. The house lies on a densely populated hillside with unique houses and excellent sun exposure, providing an extraordinary glimpse into the landscape, composing a mesmerizing image.

One of the key concerns of TRAMA Arquitetos was to create a fluid and permeable housing concept, without the loss of privacy. For that reason, it was developed a central body to host the social area and two rows for the more private functions, creating a “V” shape with arms focusing the sights over the city.

Due to the site’s slope, the house was develop to articulate an entry floor at street level with a lower floor, where the living room connects entirely with the garden and the swimming pool. That has allowed to create a very discreet entrance with a fast access to the ground floor, without evidencing the 930.00 square meters that form the house.

The main idea was to  develop a project that can trigger emotions as the client walks through the house, providing in each moment new points of interest and a comfort sensation.

The main entrance is through a porch where a large window allows to take a glimpse of the interior of the house to the large double height area displaying the living room in the lower floor and the view over the city.

As soon as one enters the house, the double height area with a glass facade provides a wonderful perception on the scale of the volume marked by architectural details and decorative pieces with unique designs.

A scenic spiral staircase takes you into the ground floor standing out in the vastness of the double height area.

Cars are one of the client’s greastest passions, owning a vast private collection that was considered an important feature to explore in the project. To host those vehicles, a garage volume in the upper floor was created, that invades the social space. That volume, in see-through glass, is visible from any part of the living room, providing a showcase to display the collection.

The materials used in the house have been choosen because of their low maintenance and durability. The volumetric base is the concrete, formed with horizontal wooden slat. The exposed concrete contrasts with the wood tones, material used as a negative in opposition to the brute concrete mass.

Volumetry, functionality and materials were combined in order to create a confortable environment and at the same time a sense of greatness, exploring carefully every detail of the house.

 

 

 

 

 

 

Design and info © TRAMA Arquitetos

Images © Joao Morgado – Architecture Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.