A house at the Pacific Ocean on a 25º incline terrain

Ghat House by Max Núñez Arquitectos is located over a terrain with a 25º incline facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle within it, were determined by the preexisting conditions of the topography. The inclined surface of the roof is parallel to the natural slope of the site and it’s occupied by a large stair with unusual proportions for a domestic program. Below this oblique plane a diagonal interior space contains the different programs of the house. The monotony of the free plan is redefined by the slope, creating an interior topography of varying levels with different sizes and heights.

The roof is supported by 15 concrete columns with different sizes and shapes. Their geometry was determined by their structural needs and its heterogeneous shapes manage to individualize each column as a singular element, avoiding the reading of a rigid structural grid ordering the plan. Each column generates a particular point in space and the framing of the landscape between them is always diverse. Four lighter volumes cladded in wood interfere with the surface of the roof and the space below it. Three of this volumes contain the private rooms, the fourth and smaller, direct access to the roof from the inside. These volumes are located under, beside, and above the roof, establishing ambiguous relations between the private and public areas of the house.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Max Núñez Arquitectos

Images © Roland Halbe 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.