A house in Mexico where vegetation is the protagonist

This project in Mérida, Mexico by AS Arquitectura is a 391 m2 detached house, located in the Xcumpich prefecture where, in the past, existed a henequen plantation and, as the city grew, it became a residential area. The area is of low density and is characterized by its urban context with trees with large foliage and the park of the town.

The people of this area, usually in the afternoon sit under the trees’ shadows to greet their neighbours, children play in the streets and neighbourhood meetings are continually held at the corners of the block. So to generate more security, more coexistence and more city, the use of fences was not required. The solutions came through the intelligent use of levels and low vegetation, the house enjoying the external context and living with it, while at the same time creating privacy; and the public external context enjoying the interior vegetation of the land without disturbing the users.

The protagonist of the project is an 80-year-old “Pich” tree. The house is designed around it through the use of an “L” scheme, geometrising the land, an opening gesture being achieved towards the tree. In this way, all the interior spaces of the house have a view to it, with the exception of the main bedroom, which has an opening to an exclusive patio.

The house is placed at the end of the site to donate a green space to the city and neighbours can continue to enjoy the shadows and trees that are in the field. People still enjoy the view of the tree as  the focal point of the project when passing through the site, since the design of the house does not privatise, but rather shares. The project starts from a rotated axis to generate the access of the house, framing the “Pich” and vestibulating the public space of the private spaces of the house. Through this axis two actions are generated, both when entering and when leaving the house. This concept gives the main role of the project to the vegetation and makes it blend perfectly with the context, both urban and social.

 

 

 

 

 

 

Design and info © AS Arquitectura

Images © Onnis Luque

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.