A house integrated into an artificially created landscape

As a result of its inexpressive environment, the fundamental concept for this house in Russia was the integration of the building into an artificially created landscape and the inextricable connection of architecture with the open courtyard site structure. The project was designed by Niko Architect taking into account the living, moving space for human life as a creation and a component of nature.

The architectural composition of the building develops from the outside to the inside. It is interconnected with the environment, being an organic architecture with a philosophy of metabolism. Temporary and permanent components are clearly traced: the framework and the changing essence of the surrounding world organism, the biology of architecture, the unity of architectural and natural design.

The visual structure as a natural extension is combined into a single form of interaction of opposites with the futuristic base of architecture, which does not conflict with it. At the same time the functional zones are simultaneously distinguished and make up a single whole, blurring the boundaries between the external space and the interior. The composition of architecture is developing freely. The idea of ​​functional expediency, based on the harmonious “adaptation” of the project to the conditions of its existence and purpose, prevails. The idea was implemented taking into account the limitations of visual contact from the external development of the village where it is located and the construction of a private zone with a formed terrace, landscape and adjacent body of water due to the enclosed volume of the building in the plan.

Everything is balanced as in a living organism: the external space of the building is interwoven with the interior of the living room, bedroom and other rooms. The continuity of the mutual landscape flows into the building and the building into the landscape, being enhanced by the green roof, on which a garden with woody and herbaceous plants and an artificial relief have been integrated. An additional connection with the outer space is created through roof lamps oriented to the movement of the sun and by the addition of air circulation space and a subtle play of black and white nuances to the interiors.

The building frame is a backdrop for decor and art, sculptures, decorative elements with hidden Japanese themes, symbolic forms. Each piece of furniture can be interpreted as an art work. The panoramic molded windows don’t take the focus away from the landscape. Art objects are also separating elements for residential and non-residential spaces and are the tracers of the movement direction.

Design and info © Niko Architect

Images © Vasiliy Khurtin and Sergey Ananiev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.