A house of wooden lattices, segregated masses and dry gardens

Security aspects were the starting point for the design process of this project by Parisauli Arsitek Studio. Being located in a high-density area in Jakarta, Indonesia, the security and privacy of the owner became the main requirements. It translated into a seemingly enclosed facade design, yet not entirely massive through the use of wooden lattice.

The lattice was designed to enable the user to see from inside of the house to the outside, while blocking the view from the outside to the inside and disguising room functions in the house so that the user’s privacy is maintained.

The house’s spatial planning was also made in regard to security. When most houses orient outwards, Rumah Beton was designed with inward orientation. The enclosed facade directing the orientation inwards and the building’s mass was separated into several sections. The building mass division was made in correlation with the zoning, hence there is still a well-planned space inside the house despite the mass being divided.

The play of masses gives an interesting spatial experience and a dynamic feel to the building’s interior. The presence of dry gardens placed in between the masses and the voids make the user feel the outdoors, but with the convenience of the indoors.

The wooden lattice on the facade, the segregated masses and the dry gardens provide good circulation and natural lighting in the house. The combination of massive and transparent tiles for the roofing maximizes the access of sunlight during the day.

Design and info © Parisauli Arsitek Studio

Images © Mario Wibowo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.