A house on an island channeling the feeling of sitting under a tree

This small house is situated on an island on the south coast of Norway. The site is characterized by smooth and curved rocks and goes down towards the ocean. The house was designed by Atelier Oslo for two artists who wanted a house for contemplation and working.  

One enters the house from the backside walking along a small hill. The entrance is a stair that goes through the building taking you to the entrance on the front side.

The topography of the site was carefully measured to integrate the rocks into the project. Concrete floors on different levels connect to the main levels of the topography and create a variety of different outdoor spaces. The concrete floors and stairs dissolve the division of inside and outside. The interior becomes part of the landscape and walking in and around the cabin creates a unique experience where the different qualities of the site become part of the architecture. From the concrete floors, the kitchen, bathroom and fireplace emerge to serve the inhabitants. 

A prefabricated timber structure is placed on the concrete floors and a light wooden structure covers the cabin to filter the light and direct the views. The wooden structure has a depth that creates a play of shadows through the day and a calm atmosphere resembling the feeling of sitting under a tree at night

A small annex creates a fence towards the neighbor’s building and another sheltered outdoor space. All exterior wood is Kebony, a special heat-treated wood that will turn grey with time and require no maintenance.

Design and info © Atelier Oslo

Images © Ivar Kvaal, Nils Vik and Charlotte Thiis-Evensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.