A house that looks in all directions

Jordi and África’s House by TEd’A arquitectes is located on a plot not very large. This situation invited to compact the house on one side, continuing the alignment of the street façade while maximizing the patio with good solar exposure. The house occupies a corner plot. For this reason, instead of adopting the usual uni-directional organization (street-patio) of houses between medians, the proposal is organized in two perpendicular directions. The house does not have a dominant direction. The house wants to look in all directions. 

 The structure is resolved with load-bearing walls arranged in a swastika form. The structure also does not have a dominant direction. The structure configures the space. Aiming for the wall structure to be the protagonist of the space, services are placed in the perimeter, forming a thick façade, liberating the centre of the plan and allowing for visual and use relations between the rooms.

The habitable structure coincides with the bearing walls structure. In these walls exterior windows are opened facing the street as well as interior windows facing the other rooms. There is no difference between them. The materialization of these walls will be fundamental in the construction process. A small building of bearing walls in marés, a local sandstone, already existed in the plot. Common sense leads the architects to reuse these pieces. The strategy was already served.

During the work process TEd’A arquitectes decided to reuse the marés. By handling and rearranging it, the work of the craftsman who years ago chiseled the grooves of the ancient abeuradors increases in value. These grooves were the space in which the mortar grout was poured to join the pieces together, nowadays the auberadors aren’t necessary anymore.

Now they will provide texture and character to the house’s façade, a texture which through the years will absorb the patina added by time. The old pieces of marés, because of their quantity were combined with new pieces. The new pieces, brought from the same quarry as the old ones, were used in the points where the work with higher detail needed to be defined: window frames, roof finishings, etc. Thus the building was implanted in the site through reading the environment and understanding the material and its construction.

 

 

 

 

 

Design, info and images © TEd’A arquitectes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.