A house that merges traditional and contemporary in a unique aesthetic

This house, located near the popular tourist resort Divčibare, was designed by combining the two main monolithic volumes, light & dark. These forms merge with the natural environment of low pine vegetation and steep rocky terrain. On the south side, the white portion of the house connects to the outside through a grand picture window, which guides the transition from the artificial to the natural. This side’s exterior is finished with white ceramic tiles, which emphasizes its form and gives reference to the interior function of combined kitchen, dining and living area. The white cladding makes this volume abstract and opposite to the rural surroundings. The black half of the house draws inspiration from original mountain homes. The porch is bounded on one side by the white volume, creating a sheltered outdoor space. Up on the first floor is the open bedroom area providing complete privacy from other spaces. The structure is emphasized through the use of natural materials such as the traditional timber shingle cladding.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © EXE studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.