A house transformation that revitalizes the relationship between the spaces

The first step taken by NatureHumaine for this detached house from the late 1940s in Outremont, Montreal in Canada was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, the intervention to Résidence Courcelette removes the barriers to the outdoor terrace.

A metal trellis awning framing the wide opening filters heat from the sun into the kitchen and dining room, which are brought together in one space and open onto the garden.

The transformation of this house opens it up, revitalizes the relationship between the spaces and creates a visual link between each one. A perforated mobile steel wall modulates the level of privacy between the living room and the two-storey-tall family room. By playing with the existing floors and creating new spaces, the concept transforms the perception of the dimensions of the house.

A 2.8 m by 5 m living wall suspended above the family room is the key feature of the indoor environment. Upstairs, this green presence can be enjoyed from the open-plan office. Every element of this project underlying the owners’ passion for detail.

 

 

 

 

 

 

Design and info © NatureHumaine

Images © Adrien Williams

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.