A minimal attic refurbishment in the old center of Genoa

This flat is situated in the city centre of Genoa, in Italy, on the top of a building in the medieval neighbourhood on the old dock that protected the city in the Middle Ages.

The apartment refurbished by gosplan architects has a 40 square meters surface, a small area that hosts a living room with open kitchen, a bedroom and a bathroom. The bedroom and the livingroom are divided by a custom made piece of furniture that is a closet on the bedroom side and a set of stairs on the livingroom side.

Another flight of stairs hung to the ceiling leads to the rooftop terrace which has a great view over the shipyards and their cranes. This industrial context inspired the raw materials used that characterize the refurbishment, such as the OSB wooden panels painted in white, used for the furniture and the doors, or the folded metal sheet employed for the suspended stairs.

The metal beams that reinforce the slab after the opening of the skylight were highlighted by being painted in white, which generates a contrast with the gray ceiling.

The small flat is very sunny thanks to the skylight and to the large windows allowing wide views of the downtown and harbour.

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © gosplan architects

Images © Anna Positano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.