A minimal house in Portugal attached to a rehabilitated former hayloft

The plot of this house in Ponta do Sol, Portugal has an irregular elongated shape, developed on three platforms defined by stone walls. It was used for agricultural cultivation and had a small hayloft made of stone covered with straw, in ruin. It is located on the top of a hillside, overlooking the sea and the valley.

The placement of the house by AA. Arquitectos was conditioned by the risk of danger of the southern terraces, and the configuration of the remaining terrace. It lands on the higher portion of land, facing south.

The house is attached to the existing hayloft, at the ground floor level, and is developed on two floors.

The ground floor comprises the social spaces of the dwelling, namely the living room, dining room, kitchen and a small toilet. The kitchen takes the place of the existing hayloft. The exterior openings face south and east, and give access to the outer living space.

The staircase to the upper floor overlooks the valley. The upper floor consists of two bedrooms and a bathroom. The rooms also face south and east, and give access to a balcony with view towards the landscape.

The built volume has the shape of a gable roof and is materially uniform. The existing hayloft has been rehabilitated. The terraces to the south are cultivated with fruit trees, herbs, flowers and shrubs.

Design and info © AA. Arquitectos

Images © Nuno Caldeira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.