A modern concept of dynamic contemporary architecture with industrial elements in a minimalist style

The wing reconstruction area and the new lecture room of VŠPJ (College of Polytechnics) in Jihlava, Czech Republic is a modern concept of rapidly developing education center located in northeastern corner of the lot, which was originally perceived as a farmyard. The place of the new building is strictly symmetrical, markedly triangular, thus for a construction seemingly disadvantageous. Qarta architektura changed the disadvantage to an advantage by using the shape and by a link up to the existing block, they gained compact space for a large span construction.

The roundness of the corner contributes to the integration of the mass into a complex context; the offset façade is another trace of a new shape, creating a transition space. Inside, a super elevated hall hosts amphitheatrical seating for 333 students. Thanks to the steepness of the stands the arena offers excellent visibility as well as pure acoustics. The tribunes have underpass, the space under them will be used for social events. The connecting presentation hall leads to a classical element of higher education, the alchemistic workshop, represented today by the multimedia laboratory, virtual factory.

In contrast with the auditorium is a reconstruction of the original part of the historical pentagon, which was formally a court with a prison. Strictness, firm order, rigidity and an oppressive atmosphere were clearly in the air in the beginning and the architects were fully aware that the premises will newly serve young people with open minds on their way to higher education. The concept became a colorful, inspiring and non-conforming environment, preserving the historical footprint. The traditional materials are in a visible, original form; the industrial character is fully linked to the auditorium. A sole chapter was the discovery and the engagement of historical footprints, return of the original ceramic floor or stone sills with traces of bars, which make for a great experience in the interior.

The new auditorium of VŠPJ is modern concept of dynamic contemporary architecture with industrial elements in a minimalist style in direct contrast with the original site and its newly reconstructed part of the northeastern wing. The whole area is easy to navigate and today, thanks to the visionary leadership of the institution, is open not only to students and educators, but also to its neighbors, fully in accordance with the philosophy of the modern college of VSPJ.

Design and info © Qarta architektura

Images © BoysPlayNice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.