A modern interpretation of a Georgian house interior

White Rabbit House in Islington, London is part of a terrace of 1970s neo-Georgian houses, built on the site of demolished large Victorian Villas. This terrace is one of many similar examples built in a ten year period from the mid 1960s around Canonbury. The first of these, a terrace built in Canonbury Place was designed by Raymond Erith, one of the leading classical architects of the period. This later terrace, however, was by a unnamed house builder’s architect. 

Whilst the front facade was designed in the Neo-Georgian style, the interior layout and design were generic 1970’s house builder. Stripping out the entire interior back to just the external walls and the roof, Gundry + Ducker inserted a new interior as a modern interpretation of a Georgian house interior. The design is centred around a cantilevered pill shaped staircase that sits in a triple height space with the upper rooms accessed directly off the stair. The hallway has a chequerboard floor in marble and terrazzo with the terrazzo continuing up the staircase. A rear extension provides a kitchen and dining space. A full width roof light illuminates the middle of the plan.

Local planning restrictions inexplicably prevented dormer windows to the rear (or any form of roof extension). The architects’ solution was to move the floor levels around to achieve three stories, within the available space. The design was intended to provide a contrasting route through the house. The initial volume of the entrance hall is contrasted by the scale of the arched tunnel beyond. There is a visual link through the house from the front door through to the arched garden window and the space beyond. The rear facade is composed of white brick and terrazzo and alludes to Georgian marble fireplace surrounds.

The project was an opportunity to explore the skills of craftsman some of whom Gundry + Ducker have been working with for some years. The cantilevered staircase was built entirely on site and although contemporary is built in the same way a Victorian or Georgian staircase would be built. They also worked with a terrazzo specialist on a bespoke mix terrazzo used both in-situ and precast formats. This formed the stairtreads, the flooring, work tops and the cladding of the rear façade. 

Design and info © Gundry + Ducker

Images © Andrew Meredith 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.