A restoration project that keeps the austere fortress spirit of the existing castle

This project by Fuses-Viader Architects sets the restoration of the Sant Julià’s Castle enclosure (Girona, Spain)- 19th century fortress- and the recovery of its surroundings, through the creation of a facility to host a Contemporary Arts Centre, accompanied of complementary services: workshops for artists, auditorium, hotel and restaurants. The fortress is formed by a set of units, built with vaults and walls made of stone with considerable thickness, the majority of them half-buried and communicated through tunnels that run across the mountain.

The lower level of the set hosts the museum area and the hotel is placed at the top, the area that was formerly known as the stronghold, the zone where the explosives used to be stored. A big auditorium with oval section 7,5m high with a reinforced concrete vault cast with natural soil formwork, is placed at the center of the set, next to the main entrance. All the new buildings also incorporate exposed reinforced concrete as prominent building material.

Being a project that combines restoration and new construction there are two basic building solutions. The prominent one keeps the austere fortress spirit of the existing castle, with half-buried walls and green roof covered with soil and vegetation. This concept is complemented in certain areas with glazed walls buildings with lightweight facades and roofs made out of corten steel.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Fuses-Viader Architects

Images © Carlos Suárez-Kilzi, Jordi Mas and Josep M. Torra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.