A seemingly floating wooden cross frames the patio of V House

The plot of V House is located at the limit of a closed condominium, with a height difference of 8 m at the back, which allowed Abraham Cota Paredes Arquitectos to release the views to the east of the metropolitan area of ​​Guadalajara. To take advantage of the location, the plan plays an important role, making the space expand as the visitor walks deeper into the house. A large window frames the horizon but preserves privacy due to the change at ground level. In the middle of the house, a patio, which becomes the heart of the house, articulates the public and private areas providing light and ventilation. In the patio, water and a tree capture light from the south through a sort of chimney and a wooden cross seems to float in space, framing the patio. Upstairs, a cantilevered staircase leads to the terrace, which seeks to preserve the essence of the regional architecture. Surrounded by walls and a steel structure, which in the future will be covered in plants, the terrace opens to the east, allowing to enjoy a panoramic view of the city.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info © Abraham Cota Paredes Arquitectos

Images © César Béjar 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.