A simple yet sculptural rear addition to a heritage brick cottage

Sitting prominently on a raised corner block on Fremantle’s oceanside Marine Terrace (Perth, Australia), this project is a simple yet sculptural rear addition to the clients’ heritage brick cottage. Built for a couple with adult children, the house by David Barr Architects reflects their casual and warm lifestyle in its planning, materials and detailing.

Grafted to a house with a traditional central corridor and discrete rooms, the extension’s planning is simple, with a north facing dining and kitchen area on the ground floor, and master bedroom suite with balcony on the second floor. A generous day lit staircase joins the two levels and caps the extension, a back door leading to a small storeroom and outdoor parking space beyond.

The two-story brick volume is carved into, with large openings recessed into the elevation, chamfered walls creating angular shadows across the textured white bricks and revealing a softer internal layer of timber.

Design and info © David Barr Architects

Images © Jack Lovel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.