A staircase with an invisible slab that replaces a supporting pillar

Located on a small peninsula in Japan, this project’s site faces directly the beautiful scenery of the Seto Inland Sea. The most interesting challenge for this project was to create a comfortable inside silence combined with a new openness atmosphere. For the plan, Kazunori Fujimoto Architect & Associates set two squares intersecting each other and thought about the good balanced interaction between the wall structure and the openings.

The moving line inside the house becomes fluid thanks to the use of skipping floors and short stairs that connect the living area with the sleeping rooms. The use of a polish concrete finish for the living room and the kitchen floor became important in order to give an additional value to the external light.

The first floor is slightly buried and its ceiling was set lower rather than the living room in order to achieve a more private and cozy feeling. Here resides a very special concrete spiral staircase. The thickness of the supporting slab becomes invisible to its outer and inner end and it was designed in order to avoid any necessity of a central pillar. In this way from its central axe only a perfect straight line appears.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Kazunori Fujimoto Architect & Associates

Images © Kazunori Fujimoto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.