A state-of-the-art workspace as a spiritual experience

‘The Waterdog’ in Sint-Truiden, Belgium is a state-of-the-art workspace where working almost becomes a spiritual experience. By stacking the different offices and spreading out the various departments across different floors, a constant sense of dynamism is created in the workspace.

One of the most important requirements for Klaarchitectuur at the start of the design process was to reopen the historic building to the public. This was achieved by creating a big open space at the heart of the old chapel. By stacking offices in a box-like fashion, the necessary space was freed up to create an engaging and multifunctional space, which can be used for a broad spectrum of urban activities. This way, a building that has had many functionalities in the past and which has played a crucial part in the lives of many, once again came to life and to serve an entire community.

“The Waterdog” is first and foremost an architecture office. In that capacity, the office is being used to further develop Belgium’s architectural future. Whether it’s a residential, retail or office space, Klaarchitectuur consistently strives to design a pleasant environment for its clients, through carefully designed contemporary architecture. By opening the building to the wider public, it made it possible to host a wide range of events. As such, the building acts as a source of inspiration for all its visitors.

From start to finish, the design process involved finding creative solutions to the typical challenges posed by renovating a historical building. Due to the chapel’s status as a listed building, the renovation project was bound by several limitations. For instance, it was vital the historical character of the building remained intact. This was achieved by erecting a brand-new construction from scratch, completely separate from the historic building. The new construction stands in sharp contrast with the old, whose walls still tell the story of its past.

The decision was made to preserve the old building in its full glory, in its entirety, despite it being heavily affected by the ravages of time. Any restoration of the existing structures would cause irreversible damage to and be a detriment to its rich past.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Klaarchitectuur

Images © Marc Scheepers, Flos&Beeldpunt and Toon Grobet

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *