A stranded beach house in Tunquen, Chile

This house designed by WHALE! is located in Tunquén, 122 km away from Santiago, in an area with gullies and ravines that steer the water into the valley. The site overlooks a landscape where the boxed estuary opens to the Tunquén wetland, before merging with the main beach and the Pacific Ocean. The main plan is a simple beach house, with 3 bedrooms, 2 bathrooms and an open space for  living room, dining room and kitchen; plus 2 terraces, one indoor and one exposed. The scheme is built in two volumes that are intersected and overlapped. The floor layout reflects the turning point of the concave topography in relation to the landscape. The construction system is made of rigid frames, built on pine wood (2 x 6″), and  distanced 95 cm, where each frame is different from another. However, the roof is continuous and homogeneous, trapping in a single gesture the different moments of the house.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info © WHALE!

Images © Hugo Bertolotto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *