A tropical modern villa with a unique polygonal shading element

This overall design by Alexis Dornier is a result of applied challenges through plot boundaries amongst the natural landscape. The tropical modern villa in Bali consists of 4 bedrooms and maintains a consistent palette of 100-plus year-old reclaimed teak from Java, reclaimed ironwood from Kalimantan, andesite, terrazzo, local limestone, and floor to ceiling windows.

The predominant gesture of the house is its polygonal shading element, which introduces a transition space, semi-covered and connecting the indoors with the outdoors. 

Various folds in the roof give a sense of protection and privacy, and each bedroom bares it’s own signature as a result of the project’s overarching architectural narrative. Cladded with reclaimed teak, the ceiling gives a stark contrast to the limestone walls that pick up the geometric theme on another scale – a big puzzle of individually cut stone plates that are sourced from a quarry near by.

An expansive garden scape cascades from the angular infinity pool, back dropped by the Indian Ocean. Custom furniture was created to fit into the building’s unique angles. This villa houses a collection of oversized framed art by Andy Davis.

Design and info © Alexis Dornier

Images © KIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.