An architecture of prismatic, tower-like structures interspersed amongst courtyards

Located in an exclusive residential enclave of 106 semi-detached houses and 3 bungalows in Singapore, this project was envisioned by STUDIO WILLS + Architects, in the Master Plan, as 1 of the 2 buildings that provide a visual break to a group of semi-detached houses strung together like a ‘necklace’.

The bungalow is situated on a long and linear site, devoid of views. To avoid a wall-like structure, achieve a scale compatible with its smaller neighbours and introduce courtyards for internal views, the permissible building volume was fragmented into smaller volumes of one-room depth.

The smaller building volumes ensure that all the interior spaces receive light, ventilation and views and are autonomous and independent of each other. Equipped with a comfortable equation of communality and privacy, the massing and planning sync with the programme of a multi-generational home.

The result is an architecture of prismatic, tower-like structures interspersed amongst courtyards and linked by a connector. The towers constructed in concrete and finished in 2-tone sand colours and the textures are akin to the surfaces and crevices of a rock. On the other hand, the connector linking the towers is black, sleek and contrasting. Moving within the interior of the bungalow, one experiences alternating qualities of solid and void, shade and light, indoors and outdoors with the surprise of secret gardens and courtyards nested amongst the towers.

Design and info © STUDIO WILLS + Architects 

Images © Finbarr Fallon and Yeo Kai Wen & Lim Wei Xiang 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.