An environmentally friendly residential building with a conceptual twist

This project is located on a residential periphery of Mahallat, 262 kilometers southwest of Tehran, in Iran, with a hot and dry climate. The area surrounding the city is rich with travertine, which is mainly because of the two significant travertine local mines called Hajiabad and Abbasabad. The project was delegated to CAAT Studio at a time when the structure and floor plates were already built and the client required a cost-effective project.

The land size is 18 x 10 meters with neighbors on the east and west sides. Travertine mines and mountains are visible from the south and Sarcheshmeh’s green area, which is one of the most famous neighborhoods and one of the popular tourist attractions, is visible from the north of the site’s boundary. The majority of Mahallat’s economy is engaged in the business of cutting and treating stone and the project’s client is also a stone expert and stone seller independently. His expertise is in choosing and consulting various stones at a low price (and this has obviously reflected on the project).

In 2014, the client bought this governmental property at a reasonable price from which it has been already divided. He had a dream of building his first home to make it as a perfectly constructed sample of his work in the neighborhood. All programs are connected along the soft continuity of form to create spatial divisions with a variety of motions throughout the project. They start on the ground floor from the lobby through to the ceiling, internal walls and continue all the way to the rooftop.

The orientation of the geometry to the north provides spectacular angles and rotation to that facade and creates a different perspective to environment, whereas the same movements without rotation add a different quality to the south side. This movement was not only a conceptual movement, but also a creative way to utilize the stone as an environmental piece, helping the architects to build a cost-effective and environmentally friendly project.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © CAAT Studio

Images © Parham Taghioff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.