An old village theatre from the late 19th century transformed to operate as a live/work space

An old village theatre built in the late nineteenth century and converted over time first in a barn and then in a toilet paper warehouse is now transformed to operate as a live/work space. “The Theatre” (a name that has been maintained by the building despite the change in its uses) is located in the geographical heart of Barcelona in the buoyant tech district 22 @ in the Poblenou neighborhood. A few meters away from Diagonal Avenue and the new Central Park of the Glorias.

The project by Cadaval & Solà-Morales aims to recover and capitalize the spatial and constructive values of the old theatre. Expose its tectonic essences and exploit the amplitude that gives the great height of its large diaphanous central space. The access area is divided through a small hall in 3 independent areas: 2 studios -one on each of the sides- and in the middle, the access to the house. The studios are illuminated by two large windows that establish a direct relationship with the street and recover the original facade of the theatre. The studios have a double height space in the front, while in the back part a mezzanine on the upper floor and an area for a kitchen and a bathroom on the ground floor.

The access to the house is made through a space reserved for a classical car that is seen as a sculpture. A piece of art in direct relationship with the central space of the house. The original sliding doors of the facade invaded the windows of the studios so they were replaced by metal swing doors. The large original wooden doors were then relocated as the mediator between the access/parking area and the central space of the house.

The great central space is the heart of the house. A high and diaphanous space programmed for a loft-like use: the living room, dining room, kitchen and study share a continuous space that despite its scale becomes cozy thanks to the accumulation of uses, objects and the textures of its exposed materials: wood, metal, brick and stone.

The main space gets light and ventilation through a patio built by simply removing a part of the roof of the original warehouse. The patio operates as an extension of the main space. An outdoor part of it. A place for barbecues or for breakfast on a sunny morning surrounded by the vegetation that invades the walls and pours over the small swimming pool.

The rooms are located at the back of the warehouse, in the old scene tower. Two rooms on the first floor and a third one with a terrace on the top floor that looks towards the patio and above the roof.

The project tries to respect to the maximum the original condition of the existing warehouse. Its structure is not modified, only reinforced. Its walls are not demolished, just restored and the few new architectural elements that are added do so without significantly affecting the original building.

Design and info © Cadaval & Solà-Morales

Images © Sandra Pereznieto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.