An open and accessible design create a well-lit domestic extension

This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California. Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house. The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated. A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window. The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway. The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber. A new hallway/ passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to engage and connect the materiality of the new addition with the existing structure.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © Terry&Terry Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.