AP House Urbino: a dialogue between new buildings and historical stratification

AP House bears witness to the rebirth of an ancient rural hamlet situated on the top of one of the highest hills in Urbino, Italy highly esteemed for its landscape and environment. The new system of buildings by GGA architetti stands on ancient remains dating back to Medieval Communes. Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a red concrete platform (38 X 20 m) dominating the surrounding landscape. The core of the houses, which forms a single housing unit, re-establishes a central role to this site in the landscape, restoring a direct and empathic dialogue between new buildings and historical stratification. The structures, in their stone shell, free from any superfetation such as gutters or drainpipes and in their measured proportions, are offered to the landscape as pure, discreet and silent artefacts recovering their identity and affinity with the rural cultural matrix of the place.

If the project with its architectural compositions and rigour, faithfully interprets the typical formal themes of this Italian region (Marche), in its interiors, in the treatment of the materials, the design of the plant and its furnishings, it wants to vindicate its remarkable contemporaneity.

The fair-face reinforced concrete structure of the internal perimeter, creates space for natural light to flood in and releases the volume from any other load-bearing element. The full functional program is arranged on three levels. In order to avoid the parking of cars and the sight of any means of transport at the garden level, the main entrance is located in the large garage in the basement. On the lower level, besides the technical and plant areas, there are all the main facilities: a cinema room, an exhibition gallery in the connecting space between the main building and its annex and a gym with an adjoining SPA. From the basement, the staircase leads directly to the heart of the main building where the view opens up over the stunning hilly landscape and the swimming pool area. The ground floor, completely projected towards the outdoors, has no continuity solution with the garden: this is the living room, dining room, kitchen and private studio space.

On the first floor, arranged around a large balustraded landing, is the master apartment and two double bedrooms with their suite restrooms. The furniture design, created entirely by GGA architects and made of natural walnut wood, qualifies and creates order in each room concealing service areas and plant and technology components. The annex, with its wooden frame structure, is a barn memory which is often a constant presence in this scenery. A third building is located in the garden upon a little artificial hill. In its basement there is a storage room for the gardening equipment and a barbecue on the ground floor. This part of the garden, with its disaligned geometry made of Corten steps and grass, wants to slightly break away from the severeness of the whole outdoor composition.

The energy supply, which is only electrical, is guaranteed by an extensive photovoltaic system hidden in the grounds of the property and located at a distance from the buildings.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © GGA architetti

Images © Ezio Manciucca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *