Boarded concrete and marine plywood define the George Michael Residence

The house is located in the midst of a banana plantation in Sea Caves area, near Paphos, Cyprus. A set of exterior walls define the external spaces. The ground floor layout is focused around the long swimming pool. The kitchen, dining and living areas are on one side. They are connected to the library, on the opposite side of the pool, via a glass corridor. The corridor runs along the width of the pool, making the water a focal element of the living spaces. The upper floor consists of 2 bedroom suites, each in its own shell with no common walls. It breaks away from the layout of the ground floor and creates two different masses that add variety to the formal composition. The materials palette is limited to boarded concrete, marine plywood and white paint, with large expanses of glass making the interior permeable and further integrating it with the courtyard and pool area, as well as the landscape and plantation beyond. The plywood-clad upper floor sits atop the concrete volume of the ground floor, appearing almost arbitrary in form, creating tension between the timber and concrete forms.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © Vardastudio Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.