Casa 2G by stacion ARquitectura

Stación-ARquitectura were asked to make the building as basic as possible, but to also add some homely features for the residents. “The challenge was to achieve this with the least number of materials and with rational and intelligent use of them,” said architect César Guerrero.

The architects planned a bare concrete construction with minimal detailing around doors and windows. “The materials and construction processes were generated by a direct local workforce made on site,” said Guerrero, “so the house combines industrial raw materials with local artisanal workmanship.

Casa 2G is a 360 square meter single family home designed by S-AR, an architectural firm based in Monterrey, Mexico. The house was designed as a sanctuary from the surrounding urban environment, as well as a series of memorable architectural spaces with the people that live in them at their conceptual core.

Casa 2G creates sensory experiences and moments that enrich its inhabitant’s daily lives, thanks in part to its sparse materiality and handmade features, which pay tribute to the artisan work of local craftsmen. The nature of this space contrasts with false ideas of human progress in a world dominated by appearances and trends.

By taking a morning tour of Casa 2-G, the viewers are able to experience those special everyday moments spent in the house. As the windows open, we take in the natural changes in the environment, and we witness the dialogue between the house and the natural light as it evolves throughout the day. Come nightfall, the house opens up its spaces so that the light from the fire can fill us with peace as it vibrates over the raw surfaces of its walls. In Casa 2G, ordinary routine is pleasantly interrupted, and transformed into memorable moments of harmony and spiritual consciousness.

Proposed as a basic house, the project is a simple rectangular volume with a courtyard that divides the social from the private area. Located in a residential area, the volume starts few meters behind the line of the street creating a courtyard for pedestrian and vehicular access.

A concrete wall with a door is to simplify the design of the facade of the house, making it as basic as possible. However, this lack of openings to the street, contrasts with a wide open interior space that visually connects the whole social area with the central patio, the backyard and the Sierra Madre Mountains filling the interior spaces with light and natural ventilation and establishing a strong dialogue with the landscape.

The private rooms are protected by a segmented wall that allows privacy; also every private room has a private patio to bring lighting and ventilation. The social area is a continuous sequence of kitchen, dining room, lounge and a large terrace that connects to the rear garden.

Doors, windows, metalwork and construction system are the most basic possible. The materials are left in a raw and natural way. Many of them have been done on site using materials and local labor with the intention of rescuing traditional constructive systems and jobs that have been displaced by a market of prefabricated materials, which generates low local employment and architecture based on repetition and mass.

Manual opening systems for windows and skylights and doors were designed especially for the project, developed by working closely with experienced local carpenters and blacksmiths. The architecture of the house invites the users to be part of their material structure. The use of the house generates a direct experience with materials, tactile sensations and a different consciousness of the elements that are part of the house in times of extreme lack of contact between people and objects and also between people and architecture. Thus 90% of the components of the house have been made by local labor and have only used the lowest number of industrial materials to preserve the essential idea of the project.

Structurally, the whole volume made of reinforced concrete made in site (walls, slabs and inverted beams) floats on a platform that helps to provide insulation for the interior space, also the orientation of the house ensures the protection of the solar incidence using the existing trees on the site which bring shade to the roof of the house and also using higher volumes of neighboring houses.

 

All Images © Ana Cecilia Garza

Info via Stación-ARquitectura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.