Casa Cubo by Isay Weinfeld

Casa Cubo, the initiative of a couple of art collectors, was conceived to house a lodging and support center to artists and the development of the arts, but with all necessary facilities to serve as a home. The program was solved within a cubic block, split vertically into three levels and a mezzanine, whose façades are treated graphically as a combination of lines defined by the cladding cement plaques, by the glass strip on the mezzanine, and the striped wood composition that changes as the bedroom windows are opened and closed.

The service nucleus is located at the front of the ground level, comprising a kitchen, a restroom, a dining room and an entrance hall giving way to the wide room with double ceiling height and polished concrete floor, intended to host events, exhibitions or even work as a lounge that opens onto the backyard.

The mezzanine of the lounge, standing on the slab topping the service nucleus on the ground floor, houses the library, which is marked by three strong elements: a shelving unit extending the whole back wall, a strip of fixed glass next to the floor and a spiral staircase covered in wood that leads to the private quarters upstairs.

Private quarters consist of 3 bedrooms and a living room thoroughly lit through a floor-to-ceiling opening. The garage and service areas are located in the basement.

 

 

 

 

Info and images © Isay Weinfeld

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.