Casa Forasté features dual polished concrete and white texturized façade

Casa Forasté by TALLER 1+1 is a single family dwelling that responds to the necessities of a young couple owning a plot in a central neighbourhood of Guadalajara, Mexico. The goal was to provide a practical refugee with an optimization of the resources. The building has two levels and 93 square meters in total and is situated on an L form lot of 60 square meters, which belonged to the rear of the adjacent construction. The architectural program on the first level consists of a social nucleus, consisting of the living room, kitchen, powder room and a central courtyard which is the focal point of the project. This open space also allows flexibility and connection between the other spaces and guarantees lighting and ventilation to the interior of the house.

On the second level, there is a master bedroom with its own dressing and bathroom; a secondary bedroom with a bathroom and a utility room. Due to its west orientation, the façade shows itself like a solid volume without openings, with the intention of protecting from direct sunlight. The materials used in the first plane of the front façade point out the simplicity and sobriety of forms that were looked for in this project, the polished concrete volume was created as a solid figure that makes reference to a stereotomic architecture, a cave that lies on the ground. The secondary plane is composed by a white texturized solid with a small opening that seeks contact with the light and allows it to enter the house, thus filling Casa Forasté with warmth.

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © TALLER 1+1

Images © César Bejar

SaveSaveSaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.