Casa Kwantes has a winding façade wrapped around a central olive tree

Casa Kwantes bases itself around the clients’ desire for seclusion and privacy, whilst having a maximum of daylight and open living spaces. From the road, the bare brick wall offers only a partial glimpse into the property and family life through an opening of the white brickwork façade – a subtle indented entrance leading into an initially dark and enclosed entrance hall. In contrast, the reverse of the property completely opens up to the south with curved windows following the entire winding façade wrapped around a central olive tree.

The 480m2 private home designed by MVRDV has a distinct night-daytime separation. It is located in the west of Rotterdam area on a corner plot of the site of an old hospital. On entering through a curved indent in an otherwise flat and mysterious façade with Celosia brickwork detail, visitors are led into the entrance hall. Stepping into the property, it suddenly opens into the well-lit living spaces of its curved and fluid interior. This continuous wall also serves as an entrance to the garage and staircase. The living room and library take up the rest of the space, wrapped around a curvaceous and carved out courtyard that frames the focal point of the house, the tree. The living room’s backbone is a long fitted closet of wood hiding all domestic functions including the basement, entrance, guest toilet, kitchen cabinets and pantry. The flooring from inside continues outside and essentially turns the courtyard into an extension of the house i.e. as an exterior room. There is a small basement for extra storage, and in addition, a sun trap patio at the bottom of the garden which provides an extra paved barbecue space for Dutch summer days.

In order to maintain a responsible environmental footprint, the house has discreetly installed a ground source heat pump, heat exchange system and a roof with solar panels. The solar panels compensate for energy lost from the house’s glazing producing enough energy for it to run entirely on electricity. Casa Kwantes has the potential to become entirely self-sufficient. The living spaces absorb the most sunlight yet for summer months, they have sun shading due to floors cantilevering out slightly. The design process of the home closely followed MVRDV’s commitment to working closely with clients throughout. With almost daily communications, the end result comes as close to a tailor-made home as possible.

When balancing municipality requirements for a retro style architecture, the home became a contemporary take on 1930s modernism with its long, cream, shallow brickwork, full-height glazing, and the contrasting integration of the flat and fluid, open and enclosed, flexible and defined. As the newly built homes in the vicinity are more vernacular in their modernist approach, this variation on a more avant-garde architecture has the been subject of discussions with the municipality.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © MVRDV

Images © Ossip van Duivenbode

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *