Cave House: a spatial experience that values the tectonic nature

The Cuevas del Pino estate sits in the foothills of Sierra Morena, near Córdoba, Spain, in calcarenite stone terrain arranged in slightly sloping strata that gives rise to various geological formations native to the area, among which are the caves that traditionally have been used for farming and livestock.

Historically, the product of these hollows in the rock emerged when livestock watchmen used them as small shelters. Today they have been rehabilitated to form rural housing and accommodate new countryside activities.

Both the pre-existing walls and the rock itself enclosed and defined an area of great spatial and material wealth, and for this reason, UMMO Estudio decided to focus the intervention toward a fluid and continuous dialogue between those pre-existing conditions and the new architecture, always from a respectful position seeking proximity rather than direct contact.

Within this dialogue the architects have created a new spatial experience that manages to value the tectonic nature of the area through the use of new architectural elements: clean and quiet volumes, bright and ample spaces, use of stone materials for the flooring, such as concrete or marble, glass openings to the south to conjure natural light and handcrafted wooden furniture to give warmth to the cave house.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © UMMO Estudio

Images © David Vico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.