Dark bluestone walls and a palette of bright colours and blond timbers converge in this former prison turned cafe

Biasol: Design Studio: ‘Jury Cafe is located within the bluestone walls of a Melbourne historical site: Pentridge Village – formerly Pentridge Prison. As an interior design project, Jury presented several unique challenges to our studio: we wanted to respect its dark past as a prison, and we also wanted to breathe new life into the cafe for its patrons to enjoy. The theme of irreverence led us to play with ideas – ideas that created a contrast between dark bluestone walls and a palette of bright colours and blond timbers. Along with these ideas of colour, we used a mix of raw materials, plywood, structural timbers and concrete that allowed us to form a geometric colour pattern within the feature wall of Jury. This structure created a playful effect, one that brought the site to life and allowed it to move on from its dark past, as well as embrace a sense of fun for the future.We softened the space further by adding greenery from Pop Plant; we also designed bespoke tables and stools that are, again, all made from natural materials.’

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © Biasol: Design Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.