Deep House: creative solutions for seemingly conflicting elements

The Deep House in Seoul, South Korea is the culmination of a 6-year-long pursuit and determination of its architect Homin Kim of poly.m.ur. The credits for the successful completion of the daunting task goes to Kim’s ambitious vision to situate a modern and practical residence in a challenging landscape backed by unwavering support and trust from the client.

The most striking feature of the Deep House is its roof, slanted at an angle and which streamlines flawless as walls in a single unit. By opting against the conventional use of the concept of roof and eaves and adopting exterior stone louvers, the volume of the Deep House is dispersed in a shallow depth throughout. The hollow space created underneath the slanted roof and the vertical walls is designed to serve not only as a layer of insulation improving the energy efficiency, but also as extra storage space.

Another noticeable feature of the Deep House is its use of corner windows. Once the layout of the rooms was confirmed, the corners of the rooms were left exposed by installing box-type windows. The rooms and the sizes of the corner windows were strategically laid out to allow maximum benefit of the spectacular scenery from inside while minimising the adverse impact of the chilly winter draft. It also manifests the most important element of the spatial concept: micro space. The corner windows are ‘window space’ but they also creates ‘rooms inside rooms’ not separated by any physical boundary of walls. The room may appear as one space, but it can be clearly perceive that an independent space exists there. Kim was aware of the people’s inclination to find corner spaces cozy and useful regardless of the size of their homes, and he wanted to utilise that instinct.

The Deep House project was a process of searching for creative solutions to work around seemingly conflicting elements such as efficiency and style, function and form and necessity and redundancy. Factors that may seem irrelevant are assigned with critical functions in a greater context. Kim highlighted that the Deep House project was his attempt to challenge the dogma of modernism that ‘form follows function’ and propose creative alternatives.

 

 

 

 

 

 

Design and info © poly.m.ur

Images © Kyungsub Shin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *