FACOL’s administrative building addition is supported by a natural garden slope

The project for the FACOL industrial building in Serzedelo, Guimarães, Portugal started with the rehabilitation of an abandoned and obsolete pavilion, providing it with the proper work conditions for a textile dyeing facility. The second phase of the project by Ana Coelho Arq. consisted in the addition of a new volume to the already existent factory, creating a new building where all the administrative functions would take place. 

The new office building was implanted on the south face of the existing volume, detached from it and separated by a vertical garden, which isolates any disturbances coming from the factory facilities. 

The new volume is partially elevated from the ground level. One of its’ extremities is supported by a natural garden slope, whereas the other one is suspended, thus allowing to create an outdoor parking lot under the building.

The interior distribution of space is organized after a central entry hall, which also connects to the factory volume (horizontally) and the ground level (vertically). The reception area connects with a corridor with openings to the vertical garden, which gives access to all the administrative offices. 

All the offices are oriented towards south, profiting from controlled sunlight exposure and views to the surrounding landscape. 

The interior design was conceived as a natural extension of the architecture, maximizing the outcome with a minimum of resources. 

Design and info © Ana Coelho Arq.

Images © João Morgado

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.