Fence House offers security while being divided by functions

Fence House was designed by mode:lina architekci in Borówiec, near Poznań in Poland. The form of the house consists of two blocks with a sloping roof and an asymmetric garage cube. It is a contemporary interpretation of a traditional style. It is complemented with simple, raw materials: bricks, concrete and sheet in shades of gray.

The street facade has the least windows, protecting the inhabitants from the noise. In addition, various kinds of fences give them a sense of security. The shape of the building was dictated by its function. The owners, parents and two children, wanted to live independently. Hence the idea of dividing it into two parts. The separate area on the first floor allows adults to enjoy tranquility while kids can do their thing in their “own house”.

The ground floor is the common part to all inhabitants. There’s the unique kitchen extended into the garden and a large living room with mezzanine, reaching the attic. An unusual feature is the window in the hallway, which exhibits the owner’s unique car inside a graphite garage cube. Window openings allow to look from one zone to the another. A big glazing surface connects the kitchen and the dining area with the garden and the surrounding forest.

The living room is a large, open space, where the irregular windows expose the outdoors. The most interesting part of the room is the mezzanine with a library supported by large steel beams. Bookshelves were built with old oak beams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © mode:lina architekci

Images © Marcin Ratajczak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.