Gatti House: a contemporary extension to a historic family home

The client’s aim with Gatti House was to create a contemporary extension to a historic UK family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context. As privacy and security is important within a family home, the design by Adam Knibb Architects creates a balanced relationship between large open living areas and private spaces. With both a south/east facing garden it was important to maximise the natural light into the new spaces to negate any dark zones. The proposal, although contemporary in form, blends in harmoniously with the surrounding and respect the Old Vicarage’s character. 

The design looked to unite the kitchen and the new proposed extension in a contemporary manner. The area acts as the social hub within the dwelling and has been strategically arranged in an open plan manner to make the most of the surrounding views.

The kitchen opens up to give a more spacious area with lots of storage, that leads the user to the proposed dining room, which has been separated by timber fin partitions that create a sense of enclosure in the dining room creating a snug environment together with the wood burner. The fins also allows for light to pass into kitchen and views into the garden when the user is in the kitchen. 

The first floor, consists of a dressing room and an ensuite to the master bedroom. The ensuite offers specular views into garden and natural lighting into the space.

Design and info © Adam Knibb Architects

Images © Martin Gardner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.