Gerês House: a large wood volume resting on a concrete base

Gerês House by Carvalho Araújo is located on a steep slope in the Caniçada Valley, Vieira do Minho in Portugal where there was a small house and a stream. The existing building was located in an upper level of the land eventually liable to small landslides, which determined its demolition and the relocation of the new construction.

The new construction relates with the land in a very spontaneous way, taking advantage of its steep slope, of the small stream and of the privileged view over the landscape. The access to the house is made from the upper level, ensuring a full view over the lot and over the building that fits on the ground like a rock. However, it’s inside the house where the visual range allows the viewer to (re)discover the land below, characterized by the irregular stream’s route that results in a small lake at the lower level.

The building consists of two elements, a large wood volume that rests on a concrete base, which extends over the land and on the water line. The use of these two materials extends inside the house, which does not seek a conventional program, but rather large, functional and multipurpose spaces, where pleasure and work are mixed.

The social space of the house assumes special relevance, materialized in a large central living room which extends to the outside through a large terrace. The kitchen and services are arranged on the same floor of the living room and the most intimate program comes at a second level, relating with the first one in the form of a mezzanine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info and images © Carvalho Araújo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.