Glebe House by Nobbs Radford Architects

The project is primarily focused on the interconnections of cloistered spaces and selected framed openings. The outer concrete elements contrast with the timber elements that further define the various internal zones and functions within the house.

The depth of the rear facade creates an interstitial threshold, which is a space in itself to be occupied and provide a sense of enclosure.

The idea is to create intermediating spaces that ground the house in relation to both its interior and exterior. Within the house the void acts as a centralising space via which other areas of the house interconnect.

The stacking of the elements of the facade are contrasted by the seeming point loading at the exterior. The interior reveals the alternate nature where the structural loads are revealed. This duality through the facade re-emphasises the nature of the threshold space itself.

Complimenting materials of near raw continuous length floorboards and a restrained palette of black aluminium, black steel, stainless steel and oak appear throughout the house and create a cohesive connection between original and new. These materials were selected, partially, so as not to compete with the ornate patterning of the original house along with their own inherent qualities.

The project’s fundamental rationale is to create a family home that recognised the various needs of the occupiers, spaces for children and adults with a flexibility for both retreat and engagement.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © Nobbs Radford Architects

Photography is by Murray Fredericks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.