Govaert & Vanhoutte revive the character of the site in a Belgian farmhouse

For the transformation of this farmhouse in West-Flanders into a residence, Govaert & Vanhoutte Architects accurately cuts away non-valuable traces. Valuable historical constructions are thus brought into equilibrium with the scarcely added volumes. One wing of the U-shaped plan of the reduit of the Leopold fort is extruded to the north with office spaces which continue the building not only in plan, but also in sectional proportions. Out of this respectful continuation results the choice of material. Afrormosia baulks of 7 by 3 cm with an intermediate distance of 4 cm clearly and yet discretely pursue the rhythm of the gun-ports still visible in the reduit walls. Likewise, the tenor of the previous conversion from reduit to farmhouse is maintained. The meticulously chosen incisions of the façade openings explicitely amplify the scar between the red and the yellow brickwork. Simultaneously, the elegant sections of the metal window lining and the triple glazing stitch up the brick and wooden volumes.

Not only the materials of the outer skin but also the enfilade of spaces of the new volume reflect the local architecture of long farmhouses. Following the same theme, the rough scrubbed concrete and the softly rounded plastering is in subtle contrast with the exposed, restored timber roof frames and the newly added, but equally wooden interior volumes. Just as a fortress introverts itself for protection, the reading and working spaces are equally oriented towards the inner yard. The border between inside and outside fades because of the perpetuation of the washed concrete flooring reminiscent of cannon bases. As antithesis of a bastion the living spaces open up to the polders outside the former bulwark.

A new, subterranean passageway connects the transformed farmhouse with the enlarged barn. In this expansion a similar signature is recognisable. The sectional proportions are maintained, the choice of materials is the same, but both buildings with guest rooms are slightly shifted and slid apart. Here a glass weld around a part of the indoor swimming pool and the guest kitchen sews the volumes in brick and wood. Just like the shutters of the old barn, the sliding facades of the expansion offer the opportunity to seal off the guest complex entirely.

Not only the functional transformation of farmhouse and barn, but also the liberation, restoration and redevelopment of the relicts on site breathe an atmosphere of respect and distinct military poetry. In particular the artificial lighting around the four nearly identical concrete and brick WWI-bunkers southeast of the barn, lift the monoliths beyond banality.

By providing considerate attention to the buildings and their extremely charged surrounding, Govaert & Vanhoutte not only succeeds in reviving the character of the site in the farmhouse. The architects position this restauration and renovation with so much dignity and poetry in the polders that the project attains the original meaning of ‘Genius Loci’: the deity of the place.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Govaert & Vanhoutte Architects

Images © Tim Van De Velde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *