HAO Design interprets classical style with a modern approach in Taiwan home

The owners of this home in Pingtung City, Taiwan were very fond of the classical style, while their children preferred a simple, yet stylish decor. HAO Design tried to find middle ground by taking into account the different needs of each individual so as to formulate an all-encompassing design. They started by identifying the apartment’s strength, which was the beautiful park scenery just outside the window, and they considered how the family would enjoy it from all the angles of their home. At the same time, they attempted to fulfil everybody’s needs in terms of their style preferences.

The architects selected the spectacular view outside the window as the point of departure and gradually veered toward the decision to leave the entire interior space “blank.” They proposed to create an environment of serenity and comfort by employing pure white as the primary backdrop. To elegantly exhibit aspects of classical design, they utilised symbolic elements and simplified the complex lines by interpreting classical beauty with a modern approach. They chose white as the background colour of the living room wall, to which they added European-style cornices. The original black window frames were replaced by round, arched windows in order to soften the space and to form a visual reference. They strategically arranged the placement of the dining table, lamps, sofas, all the way to the window seat, in a way so that they form a visual continuity extending toward the scenery outside the window.

In the original layout of the apartment, the kitchen faced south; HAO Design altered the floor plan by creating an open space, combining the kitchen with the living room. Then additionally installed a kitchen island to facilitate the preparation of cooking ingredients. A simple, yet spacious cabinet provides ample storage, but moreover adds a touch of elegance to the entire environment. With respect to the north side of the apartment facing the window, a personal space features a heavyweight armchair and a stainless steel TV wall which automatically rotates 360°, plus a side section that provides storage for headphones, magazines and other objects.

The common family space, which begins with the pleasant external scenery, is designed so that each individual may focus on their preferred pastimes yet at the same time interact and communicate with each other within an open space. Their bedrooms in turn, serve as private enclosures each designed in their favourite styles. The master bedroom is a continuation of the white tonal backgrounds of the living room. The wooden floor however is tinted several shades darker to give warmth to the room.

The bathroom features a combination of white stones and tiles with detailed embellishments such as lighting and metal trimming to accomplish an eclectic mix of casual and classical. As for the two secondary bedrooms, according to the children’s unique personalities, each door seems to lead into a distinctively furnished boutique hotel room. The boy’s room, furnished with leather and metal ornaments, manifests the staunch, virile and resolute character of a young man who is still somewhat introverted. The girl’s room on the other hand, emits an ambiance of casual coziness with its cement textured backdrop and matching designer furniture. All of this ultimately culminates in a home in which each individual is able to locate their preferred space and place for comfort and contemplation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images courtesy of HAO Design
Photography is by Hey!Cheese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.