House XL’s vertical wooden elements also function as sunscreens

Family Villa XL by SoNo arhitekti is located on the outskirts of a new residential area and it is designed for a large family of seven. Area is dominated by typical Slovenian urban/rural landscape, that is why the design paraphrases the surrounding typical architectural elements. The house is conceptually formed from two mutually parallel volumes and one connecting volume, which is placed perpendicularly to the other two. All the volumes are elongated with symmetrical gable roofs. Shortest volume is extended into a roofed carport. Floor plans are spacious and organized in three levels. Living area, enclosed with large glass surfaces opens to the atrium maintaining the flowing communication between the house interior and surrounding nature. Facade is composed with large-format panels – the connection volume in lighter and the other two in darker colours. Larger glass surfaces are moved inwards and combined with wood cladding. Placed over them is a pattern of vertical narrow wooden elements that simultaneously function also as sunscreens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © SoNo arhitekti

Images © Žiga Lovšin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.