in situ studio renovate North Carolina 1960’s, low-sloped ranch

This existing house in Ocotea (Raleigh, NC) was a well-loved, 1960’s, low-sloped ranch with a full basement visible from the left side. Over the years, what was originally a clean image of mid-century residential architecture had fallen into disarray – the basement had been haphazardly chopped up to accommodate additional bedrooms, the main floor and public spaces had been reconfigured in an odd way, and a very poorly built sunroom had been added to the right side. in situ studio‘s first effort was to remove this debris and uncover the original form.

The major changes they designed for the house include a new carport on the right side that replaces the sunroom and extends the line of the roof, new front decks that introduce a floating, thin aesthetic to the formerly heavy front facade, a new kitchen and master suite, new stairs that connect the main spaces upstairs to a new, open family room in the basement, new utility systems, and completely new finishes inside and out. The house now sits comfortably in it’s mid-century neighborhood, a stark alternative to the method of buy, bulldoze, buildout that currently plagues Raleigh’s first-ring suburbs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © in situ studio

Images © Keith Isaacs

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.