LA BARONIA by Max Núñez, Nicolás del Rio

Notes From The Architect:The corroding power of the salty breeze coming from the Pacific Ocean can wear out an unprotected structure in a short period of time. Here, the braking waves are not a romantic vision of nature but a very crude reality of the temporal condition of architecture.

Notes From The Architect:The project offers a delay of that imminent decay by building a weathered protection of corten steel and an interior structure of bolted wood frames. The “idilic” open pavilion by the seaside is replaced by a much more hermetic construction.

Notes From The Architect:A tight budget and a precise brief restrained the design to a rational and flexible organization of the program in two levels and to the tectonic expression of a simple wood structure. The articulation of this structure is different in both levels, creating distinct relations with the view to the Pacific. If above in the common areas, the perimeter is defined by the repetition and variations of the wood envelope, on the level below, a deep horizontal window detached from the structure characterizes the bedrooms. These variations create different corners and views, defining a distance with the exterior, and stressing the condition of the house as a shelter by the seaside.

 

Photographs: Erieta Attali, Sergio Pirrone

 

via www.maxnunez.cl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.